Chmielakia – Bezglutenowe Session IPA z Wąsosza!

Chmielakia – Bezglutenowe Session IPA z Wąsosza!

Piwo powstało o oparciu o technologię produkcji opracowaną w browarze, a jej głównym założeniem było korzystanie z tradycyjnych surowców piwowarskich i specjalna modyfikacja procesu zacierania, gotowania i leżakowania piwa w celu eliminacji glutenu, stanowiącego poważny problem dla chorych na celiakię. Piwo, tak jak pozostałe piwa z Wąsosza jest niefiltrowane i pasteryzowane (z wyjątkiem kegów, których nie pasteryzujemy).

Polskie piwa bezglutenowe w butelkach nigdy nie wychodziły poza ramy lekkich lagerów, a i zagraniczni gracze często posiłkowali się bezglutenowymi ekstraktami słodowymi do produkcji swoich bardziej wykręconych piw. W Polsce jednak, prócz ewidentnego wpływu na walory smakowe, użycie ekstraktu bezglutenowego (np. z kukurydzy) jest skomplikowane z uwagi na regulacje akcyzowe (aby zachować swój status prawny, piwo musi powstawać ze słodu). Kiedy nasze testy wykazały, że jesteśmy w stanie wyprodukować smaczne piwo bezglutenowe, zdecydowaliśmy się na intensywnie chmielone piwo w stylu India Pale Ale (IPA).

piw-bezglutenowe-chmielakia
Etykieta piwa Chmielakia

Dlaczego Session IPA, a nie regularna wersja? Ponieważ nawet minimalnie wyższy ekstrakt początkowy powoduje problemy z eliminacją glutenu.

Z wielu organizacji promujących produkty bezglutenowe zdecydowaliśmy się na współpracę że Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos” z Bydgoszczy. Wiemy jednak, że to na nas jako producencie spoczywa cała prawna odpowiedzialność za bezpieczeństwo produktu, jaki Wam oferujemy. Dlatego na stronie z opisem piwa będziemy zamieszczać wyniki badań na zawartość glutenu w każdej wyprodukowanej partii piwa „Chmielakia”. Bez obaw poddany się także werykacji zawartości glutenu zlecanej przez dowolne stowarzyszenie zrzeszające chorych na celiakię i realizowanej przez dowolne laboratorium. Jesteśmy bowiem pewni, że oferujemy Państwu produkt bezglutenowym w świetle przepisów UE, całkowicie bezpieczny dla chorych na chorobę trzewną. W pierwszej partii zawartość glutenu wynosi zaledwie 1,62 ppm!

Kegi pojawią się w wielokranach i innych lokalach z piwem rzemieślniczym, a obsługę lokali zamawiających „Chmielakię” poinstruujemy na temat bezpiecznego czyszczenia instalacji przed podłączeniem piwa bezglutenowego, w celu wyeliminowania ryzyka skażenia piwa glutenem z poprzednich trunków. Butelkę mamy nadzieję rozprowadzić jak najszerszą dystrybucją 😉

W najbliższych dniach, kiedy piwo zacznie docierać do hurtowni, a potem do sklepów, będziemy pisać o znalezionych miejscach na naszym koncie na Twitterze (hashtag #chmielakia).

15 thoughts on “Chmielakia – Bezglutenowe Session IPA z Wąsosza!

    1. Witamy! Ze względów prawnych i logistycznych sprzedajemy piwo tylko do hurtowni, to one później wiedzą, który sklep je zakupił. Ponieważ to IPA, będzie na pewno dostępne w sklepach specjalistycznych (sporo z nich ma opcję wysyłkową). W Poznaniu trafi na pewno do hurtowni Centrala Piwna (mają też swoje sklepy). Możesz także pytać w sklepach wysyłkowych czy będą miały Chmielakię (piwoteka.pl, sklep.piwaswiata.com, piwonia.piwazdusza.pl, piwa-regionalne.com.pl/) – w którymś na pewno się pojawi 😉

  1. Czy to piwo jest dostępne wyłącznie w kegach, czy jest również butelkowane? Fajnie, że pojawił się na rynku nowy produkt, ale szkoda, że nie ma uznanej w świecie międzynarodowej licencji…. To prestiż i jedyna godna uznania gwarancja dla nas, osób na diecie….

    1. Droga Marto, oczywiście że jest również w butelkach (kegi stanowiły mniejszość). Co do licencji – nieco mijasz się z prawdą: jedyną gwarancją bezglutenowowści są badania na zawartość glutenu wykonywane dla każdej partii produktu. Dlatego, oprócz odpowiedniego oznaczenia na opakowaniu (prawnie wiążące jest jedynie określenie słowne, nie jakiekolwiek znaki graficzne), zamieszczamy na stronie skan certyfikatu badań dla każdej partii Chmielakii, zresztą jako jeden z nielicznych producentów żywności bezglutenowej. Bo tylko wynik badań może Wam, chorym, dać prawdziwą gwarancję bezpieczeństwa produktu. Za gwarancję smaku odpowiada już nasze doświadczenie. Pozdrawiam 😉

    2. Chmielakia jest pyszna, nie przejmujcie się gadającymi o jedynym „prawdziwym” oznakowaniu. To, że licencja kosztuje, nie oznacza ze dany znak ma od razu moc większą niż wyniki testów!

        1. Fardreamarze, mieliśmy różne oferty, nie wszystkie były darmowe, dlatego zdecydowaliśmy się na bezpłatne wsparcie przez „Przekreślony Kłos” oraz publikację wyników badań dla każdej partii piwa. Bo to one są najważniejsze, prawda? 😉

    3. Jedyną gwarancję bezglutenowości piwa daje producent anie żaden znaczek .O jakim uznaniu w świecie ? lepiej czytać przepisy a nie wypisywać bzdur. Rozumiem pieniądze na pensje dla wiernych działaczy Stowarzyszenia są potrzebne,ale są inne sposoby żeby zarabiać.

      1. To zjadaj to na co masz ochotę i co jest opisane tak często bzdurnie „bezglutenowe”. Widocznie nie masz celiaklii i nie przejechałeś się nigdy boleśnie na „zapewnieniach producenta”.

        Możesz się też zapisać do stowarzyszenia i dzielić grubym pieniądzem który, jak twierdzisz, tam płynie. Powodzenia.

  2. Piwko jest super! Polecam osobom , które są uczulone na gluten. Próbowałam innych piw bezglutenowych, ale są generalnie bez smaku. Polecam!

Dodaj komentarz