Browar Wąsosz uwarzył piwo dla Omnipollo!

Browar Wąsosz uwarzył piwo dla Omnipollo!

Wszystko miało miejsce już dawno temu. Musieliśmy jednak poczekać z oficjalną informacją do bezpiecznego pojawienia się piwa w Szwecji, gdzie jest już 99% kegów. Ale o tym za chwilę 😉

Z Henokiem z legendy szwedzkiego kraftu skontaktował nas Marcin Chmielarz (wielkie dzięki po raz kolejny!). W samym Wąsoszu poszło chyba dość szybko: od pierwszego maila od Henoka do dnia warzenia minęło ledwie 44 dni (w tym oczekiwanie na zbiory polskiego chmielu oraz wspólne dostosowanie przepisu do tutejszej warzelni oraz lokalnych surowców).

Omnipollo Hadit w kotle
Omnipollo Hadit w kotle warzelnym w Wąsoszu

Kilka słów o Omnipollo Hadit, bo tak nazywa się trunek. To lekki pilsner z potężną dawką chmielu. Wyłącznie polskiego, ultraświeżego chmielu od Pawła Piłata z polishhops.com. Goryczka w piwie to zasługa Iungi, aromat – Lubelskiego. Baza słodowa jako taka jest tajna, ale to 11 stopni plato odfermentowane do 4,6% alkoholu. Piwo fermentowało w górnych zakresach temperatury dla uzyskania jak najbogatszego profilu aromatycznego. Ponieważ piwo przeznaczone było głównie na rynek lokalny, cała warka wylądowała w petainerach (choć już trwają przygotowania do przystosowania naszej linii rozlewniczej do obsługi klasycznych butelek 0,33 stosowanych przez Omnipollo).

Wszystko wskazuje na to, że Hadit jest preludium do szerszej współpracy (w tym piw kooperacyjnych), ale nie uprzedzajmy faktów. Więcej informacji wkrótce. To zresztą nie jedyna międzynarodowa kooperacja Wąsosza na horyzoncie.

A wracając do Omnipollo Hadit: jedna beczka została w Polsce. Nie było rzecz jasna innego wyjścia niż umożliwienie Marcinowi Chmielarzowi podpięcia jej w Jabeerwocky. O tym kiedy Hadit poleje się w Warszawie, poinformuje już Jabeerwocky swoimi kanałami 😉

One thought on “Browar Wąsosz uwarzył piwo dla Omnipollo!

Dodaj komentarz